wtorek, 28 grudnia 2010

Błonnik nieodzownym elementem diety

W każdej diecie obowiązkowo musi znaleźć się odpowiednia ilość błonnika. Tylko to gwarantuje, że dłużej zachowamy zdrowie.

Błonnik pokarmowy to bardzo ważna cześć diety każdego człowieka. Każdy powinien przyjmować go jak najwięcej w naturalnej postaci. Najlepiej jest tak skomponować codzienny jadłospis, by w każdej potrawie znalazła się jego duża ilość. Tym, którym zależy, by przyjmować spore ilości błonnika, na bok powinni odstawić niezdrową przetworzoną żywność. Również te produkty, które zostały dokładnie oczyszczone, jak choćby ryż czy cukier, nie są dla nas dobre. Produkty bogate w błonnik witalny to przede wszystkim owoce i warzywa, szczególnie dużo mają go śliwki, figi i jabłka. Najlepiej, gdy przyjmowane są surowe, bądź suszone. W każdej innej postaci, ilość błonnika jest już mniejsza.

Bogatym źródłem błonnika są także rośliny strączkowe. Dobrze więc zjadać fasolę i groch, które poza błonnikiem dostarczą wiele innych cennych wartości, jak choćby białko i węglowodany. Do diety warto także wprowadzić otręby i płatki zbożowe, migdały, brokuły, a przede wszystkim pieczywo razowe, również pełnoziarniste. Ważne jest przy tym to, by zmiany te zostały wprowadzane stopniowo. Nie można z dnia na dzień radykalnie zmienić sposobu odżywiania się. Zwłaszcza, gdy do tej pory odbiegał od znacząco od zdrowego i polecanego przez specjalistów dietetyków. Organizm może bowiem wówczas zareagować dość niespodziewanie. Istotna jest więc przede wszystkim rozwaga.

Pamiętać jednak trzeba, że czasem organizm potrzebuje znacznie więcej błonnika, niż można mu dostarczyć w formie pokarmu. Wtedy dobrze jest sięgnąć po preparaty uzupełniające to niedobory. Ich dostępność na rynku jest ogromna. Znaleźć można błonnik sproszkowany lub w zwykłych tabletkach. Zawsze jednak wraz z nim należy przyjmować duże ilości wody. Dopiero wówczas jego działanie będzie takie, jak być powinno.

-- Stopka

Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz